Olej z czarnuszki na twarz i włosy

0
45
olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki, podobnie jak wiele innych produktów tego typu, bardzo szybko opuścił przestrzeń kuchenną, aby służyć nam również w pielęgnacji włosów i skóry. Swoje cenne właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartości beta-karotenu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także minerałów, witamin i przeciwutleniaczy, które odmładzają komórki naszego organizmu. Jak działa olej z czarnuszki i jak go stosować?

Olej z czarnuszki na problemy skórne

Dobrej jakości olej z czarnuszki jest w stanie poradzić sobie z wieloma problemami skórnymi, w tym między innymi z objawami alergii, podrażnieniami, stanami zapalnymi, poparzeniami słonecznymi czy trądzikiem. Skutecznie redukuje i łagodzi objawy reakcji alergicznych, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a także hamuje namnażanie drobnoustrojów i oczyszcza pory skóry. Jednocześnie dba o złagodzenie i ukojenie podrażnień oraz oparzeń w sposób naturalny i w pełni bezpieczny dla uszkodzonego naskórka.

Poprawa ogólnej kondycji cery

Chociaż olej z czarnuszki radzi sobie z poważnymi problemami dermatologicznymi, to można stosować go także ochronnie i zapobiegawczo. Produkt ten tworzy bowiem na skórze niewidzialną barierę, zapobiegającą wnikaniu w jej strukturę drobnoustrojów oraz zanieczyszczeń, które mogłyby wpłynąć negatywnie na jej kondycję. Co więcej, jego substancje czynne wnikają bardzo głęboko w tkanki skórne i odżywiają je od środka, co sprawia, że cera jest wyjątkowo nawilżona i ma atrakcyjny, zdrowy koloryt. Jednocześnie olej wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie, przez co jego składniki wchłaniają się szybciej i w większym stopniu. Można stosować go zatem nawet w przypadku cery normalnej, zamiast kremu nawilżającego oraz uzupełniająco w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. 

Olej z czarnuszki na włosy

W pielęgnacji włosów stosuje się wiele olejów roślinnych, a olej z czarnuszki jest jednym z najwszechstronniej działających produktów tego typu, ponieważ działa korzystnie zarówno na same kosmyki, jak i na skalp. Regularne stosowanie tej substancji na skórę głowy odżywia cebulki, a tym samym redukuje wypadanie włosów i wzmacnia je na całej długości. Pozwala także zlikwidować łupież i zapobiec jego nawrotom, dzięki intensywnemu dotlenieniu, nawilżeniu i odżywieniu naskórka. Olejowane włosy szybko stają się bardziej błyszczące, elastyczne i silnie wzmocnione, zwłaszcza u nasady. 

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki można przyjmować wewnętrznie, dodając go do sałatek i innych zimnych przekąsek. W taki sposób pozwoli nam wzmocnić zarówno skórę, jak i włosy oraz paznokcie. Zewnętrznie można natomiast nakładać go na powierzchnię całego ciała jako balsam, wcierając go okrężnymi ruchami, jednocześnie masując ciało i pobudzając krążenie, dzięki czemu jego składniki czynne szybciej wnikną w głębokie partie skóry. Stosując olej z czarnuszki na zmiany i oparzenia skórne, należy natomiast delikatnie wklepywać go przez wacik, ponieważ intensywne wcieranie mogłoby podrażnić naskórek i pogorszyć kondycję cery. Na włosy produkt ten można nakładać bezpośrednio, poprzez olejowanie na sucho, bądź na mokro. W obu przypadkach należy wmasować substancję w skórę głowy oraz na długości, owinąć je folią i trzymać pod ręcznikiem przez około 30 – 60 minut, a następnie umyć jak zwykle. Olej z czarnuszki można także dodawać do tradycyjnych kosmetyków, czyli odżywek lub masek, aplikując je na umyte włosy. Warto pamiętać, że korzystając z naturalnych olejów zadowalające efekty osiągniemy wyłącznie w przypadku regularnej i długotrwałej kuracji. 

Czytaj więcej na https://niwki.pl/produkt/olej-z-czarnuszki/

Olej z czarnuszki to bogactwo zdrowych i korzystnych dla wyglądu skóry, włosów i paznokci składników. Z powodzeniem zastąpi wiele drogeryjnych kosmetyków, przynosząc porównywalne, a nawet lepsze rezultaty. Bardzo istotny jest jednak wybór produktu dobrej jakości, dlatego zawsze należy sięgać po olej stuprocentowy, tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ tylko on zawiera wszystkie substancje czynne w najwyższym stężeniu. Dla zachowania jego cennych właściwości, przechowuj go wyłącznie w ciemnej buteleczce z dala od światła.